Madde 1. Bu Vakıf senedinin altında adları ve adresleri yazılı tüzel kişiler tarafından Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre bir Vakıf kurulmuştur. Vakfın adı Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı'dır. İşbu resmi senette sadece "Vakıf" denilecektir. Vakfın merkezi İstanbul'dadır. İlgili mevzuat çerçevesinde Vakıf Yönetim Kurulu kararı ve yetkili makamlardan izin almak kaydıyla yurt içinde veya dışında şube ve temsilcilikler açılabilir.
Madde 2. Vakfın amacı, ülkemizde sigortanın yayılması ve geliştirilmesi yolunda çalışmalar yapmak, sigortacılığı geliştirmek, sigorta kesimine eleman yetiştirmek, Sosyal Sigortalar dahil, sigortacılığın bütün dallarında iktisadi, hukuki ve teknik konu ve sorunları belirlemek ve incelemek, Türk Sigortacılığının iktisadi ve sosyal hayat ve kalkınmadaki yerini en yüksek düzeyde almasına yardımcı olmaktır.
Madde 3. Vakıf, amacını gerçekleştirmek için:
Vakıf amacına ulaşmak için yasal düzenlemeler çerçevesinde, miktar ve değeri kısıtlanmamış taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, Vakıf malvarlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz malı veya gelirlerini bir yada birçok kez yatırımda kullanmaya, Vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla mal ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa, menkul değerleri almaya ve vakfın amacı doğrultusunda bunları değerlendirip satmaya, vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurtiçi ve yasal izin alındığında yurtdışındaki vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler, kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapmaya, taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacı ile olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler veya ortaklıklar kurmaya, kurulu olanlara iştirake, bunları doğrudan işletmeye ya da denetimi altında işlettirmeye vakfın amaç ve hizmet konularından birinin ya da tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya Türk Medeni Kanunu'nun 46. maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir. Vakıf, bu yetki ve gelirlerini 903 Sayılı Kanunla yasaklanan amaçlarla kullanamaz.
Madde 4. Vakfın kuruluş malvarlığı kurucular tarafından vakfa tahsis edilmiş olan ve kurucuların her birinin defaten ödediği 100.000.-liradan oluşan 200.000.- Türk Lira'sıdır. Kuruluş malvarlığı, malvarlığına yapılacak ilavelerle artırılabilir.
Madde 5. Vakfın organları aşağıda gösterilmiştir.
Madde 6. Vakfın Genel Kurulu, ekli listede adları yazılı ve işbu Vakıf Senedi altında imzaları bulunan tüzel kişiliklerin üçer temsilcisi ile sigortacılığın düzenlenmesi ve denetlenmesini yürüten Müsteşarlığın bir temsilcisinden oluşur.
Madde 7. Genel Kurul Vakfın en yüksek karar organıdır. Genel Kurulun yetkileri aşağıda gösterilmiştir.
Vakıf Genel Kurulu, Yönetim Kurulunun tamamını veya bir kısmını herhangi bir zamanda, 903 Sayılı Kanunun Uygulanmasını Gösterir Tüzük hükümleri itibarı ile azil sebeplerinin oluşması halinde, mahkemenin vereceği azil kararını beklemeden görevden alabilir.
Madde 8. Genel Kurul yönetim kurulunun çağrısı üzerine bilanço ve çalışma raporlarının onaylanması ve gündemde yazılı konuları görüşmek amacı ile her yılın Mart ayı sonuna kadar toplanır. Genel Kurul ayrıca yönetim kurulunun gördüğü lüzum üzerine veya Genel Kurul üyelerinin en az üçte birinin yazılı olarak yönetim kurulundan talepte bulunmaları halinde olağanüstü olarak toplanabilir. Olağan ve olağanüstü toplantılarda, ilan olunan gündemde yer almayan konular görüşülemez. Genel Kurul toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve bir katip seçer. Toplantı divanının bu suretle oluşmasından sonra hazır bulunanların yarısının yazılı önerisi ile; Vakıf üyeleri ile vakfa yükümlülük ve sorumluluklar yükleyecek, senet değişikliği, ödeneklerin arttırılması gibi konular dışında gündeme madde eklenmesi mümkündür. Toplantı tarihi, yeri, saati ve gündemi, toplantı gününden en az 7 gün önce üyelere ulaşacak şekilde taahhütlü mektupla bildirilir. Genel Kurul üye tamsayısının yarısından bir fazlası ile toplanır. Çoğunluk sağlanamadığı takdirde toplantı, bir hafta sonra aynı gün ve saatte aynı yerde yapılır. Bu ikinci toplantıda toplantı nisabı, üye tamsayısının üçte birinden az olamaz. Genel Kurul karar yeter sayısı ise, toplantıya katılanların yarıdan bir fazlasıdır. Oyların eşit olması halinde, divan başkanının oyu iki oy sayılır. Oylamanın ne şekilde yapılacağı ayrıca karara bağlanır. Her üyenin tek oy hakkı vardır. Toplantıya gelemeyecek üye, Genel Kurul'dan bir başka üyeyi vekil tayin edebilir. Bir şahısta birden fazla vekalet toplanamaz. Vakıf Senedinin değiştirilmesine ilişkin kararlar için, kurucuları temsil eden tüm üyelerin iştiraki ve ittifakı aranır. Toplantı tutanakları Genel Kurul Başkanı, Katibi ve vakıf kurucularının birer temsilcisi tarafından imzalanır. Yönetim Kurulu Üyeleri ve Denetçiler, oy hakkı olmaksızın toplantıda hazır bulunurlar.
Madde 9. Yönetim Kurulu, iki kurucuyu eşit sayıda temsilen ikişer, sigortacılığın düzenlenmesi ve denetlenmesini yürüten Müsteşarlığı temsilen bir, Hukuk, İktisat ve İşletme konularında akademik kariyer sahibi ve sigorta konularında bilgi sahibi öğretim üyeleri arasından bir ve sigorta sahasında tecrübe ve bilgisiyle tanınmış bir üye olmak üzere yedi üyeden oluşur. Kurul üyeliğinin süresi üç yıldır. Üyelerin yeniden seçilmeleri mümkündür. Yönetim Kurulu, boşalan üyeliklerden, sürelerini tamamlamak üzere, temsilci üyelikler için ilgililerden talep edeceği adaylar arasından, diğer üyelikler için ise doğrudan seçim yapar. Yapılacak seçim, ilk toplanacak Genel Kurul'un onayına sunulur. Yönetim Kurulu, Olağan Genel Kurul toplantısını takiben en geç bir hafta zarfında yapacağı ilk toplantısında kendi arasından bir Başkan ve Başkan Yardımcılarını seçer. Yönetim Kurulu bir takvim yılı içinde en az dört defa toplanır. Yönetim Kurulu, Başkan'ın bulunmadığında, Başkan Yardımcılarından biri veya Müdür'ün çağrısı ile toplanır. Toplantı yeter sayısı üye tam sayısının salt çoğunluğudur. Kararlar mevcudun salt çoğunluğu ile alınır. Oylarda eşitlik halinde, Başkan'ın bulunduğu taraf çoğunlukta sayılır. Denetçiler, oy hakkı olmaksızın toplantılara katılabilirler. Geçerli mazereti olmadan arka arkaya (üç) toplantıya katılmayan yönetim kurulu üyesi, bu görevden çekilmiş sayılır. Alınan kararlar noter tasdikli karar defterine yazılarak imzalanır.
Madde 10. Yönetim Kurulu, Vakfın yönetim ve icra organıdır. Bu sıfatla Yönetim Kurulu:
Madde 11. Vakfı, Yönetim Kurulu temsil eder. Yönetim Kurulu bu temsil yetkisini Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkan Yardımcılarına devredebilir. Yönetim Kurulu, genel veya belli hal ve konularda, belirteceği esaslar dahilinde kendi üyelerinden bir veya bir kaçını, Müdürü, yetkili memur ve memurlarından herhangi bir veya bir kaçını, temsilci veya temsilciliklerini, herhangi bir sözleşmeyi akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi Vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye de yetkili kılabilir. Vakıf namına vazedilecek imzalara ait sirküler, Yönetim Kurulu'nca tanzim edilerek notere tasdik ettirilir.
Madde 17. Vakfın Kurucuları aşağıda gösterilmiştir.